wijnhuisverlinden.be

Wijndomeinen - Bodegas Las Calzadas

De naam Bodegas Las Calzadas komt van de oude kruising van Romeinse wegen die Complutum (Alcalá de Henares) met Cartago Nova (Cartagena) en Córdoba met Sagunto verbond. Deze wijnmakerij is ontworpen en gebouwd met hout en stenen om de essentie en het gevoel te creëren van de wijndomeinen uit het begin van de twintigste eeuw, die in de jaren ’50 verdwenen als slachtoffer van de industrialisatie en de leegloop van het platteland. In die tijd was er een uitgebreid gebruik van kleine amforen van klei om huiswijn te maken. Elk huishouden had er een in de voorraadkast voor eigen consumptie. De wijnen worden gerijpt in een 30-tal amforen in verschillende formaten van klei  die 150 jaar oud zijn, gewonnen uit oude wijndomeinen in de regio.
Het is een traditioneel wijndomein aangepast aan onze tijd, die de wijntraditie van het land op een familiale manier herstelt en vertegenwoordigt, in een poging de essentie op te roepen van de inspanningen van onze voorouders die, met volharding, de wijngaarden cultiveerden en verzorgden. Ze hebben een beperkte productie van 25.000 flessen per jaar, biologisch geproduceerd en met respect voor het milieu. Dit zijn unieke wijnen! Het wijndomein is gelegen in een bevoorrechte wijnstreek, de DOP Ribera del Júcar, concreet in Pozoamargo (Cuenca), een dorp met niet meer dan 300 inwoners, slachtoffer van ontvolking die worstelt om zijn glorieuze wijnverleden, dat nog steeds bestaat, te beschermen.

Dit was de perfecte omgeving voor Daniel Sevilla, 23 jaar oud, afgestudeerd in oenologie aan de universiteit van La Rioja, met een MD in oenologie en wijnbouw aan de UCLM en oenologische ervaring in wijnmakerijen in La Rioja, Nieuw-Zeeland en Australië, om terug te keren naar zijn geboorteplaats. Hij begon, met de hulp van familie en vrienden, het herstel van oude wijngaarden (50 jaar oud) en het proces van het maken van wijn met oude en vergeten variëteiten. Een droom die uitkomt, een ambitie, een ingewikkelde uitdaging in een lastige regio, maar met veel enthousiasme uitgevoerd.

Ook onderdeel van dit project zijn zijn vader, Jose Julian Sevilla, een gepassioneerde wijnmaker met meer dan 20 jaar ervaring in het maken van wijnen, zijn moeder Josefina Medina, een kunstenares die verantwoordelijk is voor de rondleiding op het domein, de winkel en hun restaurant. De wijnen worden, net als in het Romeinse rijk, gemaakt in amforen van klei. Wat een geweldig eerbetoon aan de voorouders van de wijnbouw om hun taal, het Latijn, te gebruiken als merknaam voor onze wijnen. Zo ontstond bij navraag naar de oorsprong van de Spaanse naam TINAJA onze merknaam: TINÁCULA (kleine amfoor van klei in het Latijn). Een echt stukje traditie om te ontdekken!