wijnhuisverlinden.be

Wijndomeinen - Bodegas Escudero

Het zijn boeren, wijnbouwers en oenologen. Een familie gekenmerkt door de waarden van traditie, respect voor de natuur en toewijding aan kwaliteit, doorgegeven van vader op zoon. Hun doel: u wijnen, cava’s en vermouths aanbieden die perfect zijn voor elke gelegenheid.

Vele jaren geleden, in het kleine dorpje Grávalos, begon hun overgrootvader Juan voor het eerst wijn te maken in een kleine grot die in de berg was uitgegraven. Na verloop van tijd voegde zijn zoon Amador zich bij hem en de wijnproductie nam toe, altijd gemotiveerd door de passie die ze allebei voelden. Hun huidige vader, Benito Escudero, is in dit huis geboren. Van jongs af aan zag hij hoe zijn vader en grootvader onvermoeibaar werkten, de wijngaard met respect voor de natuur bewerkten en met liefde en zorg wijn maakten.

Benito, die oenologie studeerde,  wilde de geheimen van de Franse kelders ontdekken en begon aan een reis die hem naar de wijnstreken van Bordeaux en Champagne bracht, waar de ideeën voor zijn toekomstige projecten werden geboren.

In de jaren vijftig keerde Benito terug naar huis met een duidelijk doel. Hij wilde zijn eigen mousserende wijn produceren volgens de traditionele methode of Champenoise. Dus probeerde hij het. Een keer. En opnieuw. En opnieuw. Tot het hem lukte. Hij was erin geslaagd om zijn eigen cava te maken, als een van de eerste wijnmakers die deel uitmaakte van de DO Cava. Hij had eindelijk zijn droom verwezenlijkt.

De kinderen hebben de geest van hun vader geërfd. Ze hebben geleerd dat we hard moeten werken om te bereiken wat we willen. Ze zijn opgegroeid met dezelfde passie voor de zorg voor de wijngaard en respect voor de productie van wijnen, cava’s en vermouths. Daarom hebben ze besloten om door te gaan met het familieproject, de erfenis van hun verleden levend te houden en dezelfde passie voor wijn door te geven aan hun kinderen die hun vader hen heeft bijgebracht. Een geest die ervoor zorgt dat we er elke dag naar streven om beter te zijn en producten te produceren die je verrassen, waarvan je geniet.

Momenteel bezitten ze bijna 200 hectare wijngaarden in La Rioja en Navarra met een gemiddelde leeftijd van 70 jaar, waaronder wijnstokken met meer dan een eeuw geschiedenis. De meeste bevinden zich op de zuidelijke hellingen van Monte Yerga op een hoogte tussen 400 en 800 meter boven de zeespiegel, op arme, stenige bodems die ideaal zijn voor een wijngaard met lage opbrengsten maar uitstekende kwaliteit. Ze produceren al sinds het begin biologische wijn, ze hebben altijd gekozen voor alternatieve teeltmethoden die de biodiversiteit bevorderen en de bodemvruchtbaarheid verbeteren, omdat het land hun erfdeel is en dat van hun kinderen”.

In navolging van de leer van hun overgrootvader, beoefenen ze landbouw die volledig toegewijd is aan de natuur. Biologische bestrijding vervangt insecticiden, het plantendek kan vrij groeien om de erosie en de waterbehoefte van de wijngaard te verminderen, en de bemesting wordt uitgevoerd met de mest van de schapen die rond hun landgoederen grazen. Deze mest wordt gefermenteerd en gerijpt met Californische regenwormen alvorens te worden gebruikt als meststof om een ​​gezuiverde en verrijkte meststof te verkrijgen die de wijngaarden op een biologische en natuurlijke manier voedt. Een voortreffelijk product voor hun wijngaarden.

De werkfilosofie van de familie is om elk perceel op een persoonlijke manier te verzorgen. De druiven zijn de hoofdrolspelers, unieke en verschillende variëteiten, dus elk wordt individueel verwend om zijn persoonlijkheid te ontwikkelen en zijn maximale potentieel te verkrijgen.