Lothian Vineyards - Wijnhuis Verlinden

Wijndomeinen - Lothian Vineyards

Lothian Vineyards is een familiaal domein in de Elgin regio, gelegen op zo’n 70 km van Kaapstad. Inmiddels gerund door de 3de generatie, de broers Gavin en Ewen. De ligging van het domein aan de Kogelberg, een regio met een rijke diversiteit aan zeldzame planten, het koele klimaat, de zuid gerichte hellingen met wijngaarden, en het Atlantische oceaanbriesje maken het tot een ideale omgeving om hoge kwaliteitswijn te leveren.

Elgin is een relatief koel gebied nabij de Atlantische Oceaan. Nog niet zo gek lang geleden werden hier vrijwel uitsluitend appels en peren geteeld. Van wijnbouw was haast geen sprake om de eenvoudige reden dat de klimatologische omstandigheden voor druiventeelt niet geschikt leken. Slechts een enkele pionier waagde zich er aan en niet altijd met een succesvolle afloop. Totdat men ging experimenteren met druivenrassen die juist een voorkeur hebben voor enige koelte. Met o.a. Chardonnay, Pinot Noir en Riesling werden al snel bovengemiddeld goede resultaten geboekt.
De broers Wilson beschikken weliswaar over de nodige ervaring op het gebied van wijnbouw, de vinificatie laten ze over aan een echte professional: Richard Kershaw. Na een aantal jaar te hebben gewerkt voor Mulderbosch, een zeer gerespecteerde naam en internationaal hoog aangeschreven winery, start Kershaw in 2015 als wijnmaker voor Lothian Vineyards. Bijzonder detail: Kershaw is in de eerste plaats opgeleid als kok, pas later verdiept hij zich in de materie ‘wijn’. Een behoorlijke dosis ambitie is hem niet vreemd, hij weet het uiteindelijk tot Master of Wine (MW) te brengen. Heel opmerkelijk: er zijn wereldwijd 389 MW’s, slechts 10 van hen maken ook daadwerkelijk wijn. Kershaw is één van hen!