In de Marche-regio, tussen de zee en het Apenijnen-gebergte, in één van de mooiste heuvellandschappen  van de Ancona-provincie, ligt Casal Farneto. Dit is het land van de prestigieuze wijnen zoals Verdecchio dei Castelli di Jesi. Casal Farneto is gelegen op 350 meter hoogte, in de oudste en historische regio van de Verdicchio Classico. Het domein is ontstaan uit 3 boerderijen en later getransformeerd naar een prachtig staaltje architectuur in harmonie met de natuur. Het landgoed bedekt 60 ha, 28 ervan zijn uitsluitend voor de bekende wijn “Castelli di Jesi”. In totaal verbouwen zij ook 7 ha blauwe druiven zoals Montepulciano, Sangiovese, Merlot, Cabernet Sauvignon en Petit Verdot.

Chateau Saint Hilaire verhuisde in 2014 naar een modern vernieuwd onderkomen. Wijnmaker Yves Lapierre runt samen met zijn broer Bruno het domein en hun prachtige wijngaarden in Aix-en-Provence. hier zijn mooie oude wijnstokken en eeuwenoude olijfbomen te vinden. De familie heeft maar één passie, namelijk prachtige wijn maken. Zij doen dat met zeer veel plezier en goesting en dat proef je. Ze werken volledig volgens het principe van de biologische landbouw.

Alvi’s Drift is een privé-boerderij die een producent is van hoogstaande kwaliteitswijnen. Het is een familie-bedrijf die wijn produceert sinds 1928. Ze zijn gepassioneerd en bestemd om kwaliteitswijnen te maken die interessant en spannend zijn… Alvi’s Drift gelegen in het hart van de Breede River Vallei, ten zuiden van Worcester in de Western Cape produceert ook de wijnen van Rondebosch Cellar, dat een merk is van Alvi’s Drift.

 

The Wine People is een project van 3 ervaren wijnmakers die het traditionele wijn maken achter zich laten en zich richten op hypermoderne methodes. Ze hebben dan ook zeer veel geïnvesteerd om in verschillende regio’s topwijngaarden aan te kopen en hypermoderne machines en vinificatiemateriaal aan te schaffen. Zij maken moderne wijnen met typische inheemse druiven met respect voor de terroir. De originele en toffe etikettering is dan wel een knipoog naar het verleden. “Canapi” is het Siciliaanse dialect woord voor een speciale zeemansknoop. De knoop staat voor de link tussen de rijke cultuur van het zonovergoten eiland met een prachtig historisch erfgoed en de prachtige wijnen die men er maakt van de inheemse druiven. Italiaanse topwijnmaker Stefano Choccioli wordt ingeschakeld bij het maken van de wijnen. Zijn wijnen halen in de internationale wijnpers scores van 90 tot en met 100/100.

Koelenhof is een erkende en gevierde wijnproducent vanwege hun niet aflatende toewijding omlekkere toegankelijke wijnen met een prima prijs/kwaliteitverhouding te maken. De wijnen zijn er om met passie van te genieten zonder dat je daarvoor te diep in de portemonnee moet tasten. De wijnkelder is gelegen in de West-Kaap, 14 km buiten de prachtige stad Stellenbosch. Koelenhof Wynkelder werd in 1941 opgericht met de familie De Vries aan het roer. Ook nu nog blijft deze familie een integrale rol spelen in de winery. Zij verbouwen 16 ton druiven per jaar.

De Bela-Bela wijnen worden gemaakt door C.P.Conradie, wijnmaker van familiale boutigue-winery Conradie Penhill. Hij is beste wijnmaker van het jaar, een herkenning die hij al de 2e keer in 5 jaar tijd krijgt. Het domein is gelegen in de Nuy-vallei, op de voet van de beroemde Langeberg Mountains, tussen Worcester en Robertson. Bela-Bela betekent “de pot die kookt” in Tswane. Het is een klein stadje in Limpopo, een provincie in Zuid-Afrika, tot 2002 beter bekend als “Warmbath”.

Al vele generaties is de familie Portier gevestigd in Brinay. Daar, op Domaine Portier, maken zij -met vele medailles onderscheiden- wijnen van de sauvignon druif. De appelation Quincy is niet zo bekend maar in dit geval geldt zeker niet ‘onbekend maakt onbemind’. De wijnen van voormalig wijnmaker van het jaar Phlippe Portier, blinken uit door zuiverheid en zijn het schoolvoorbeeld van wijnen waar traditie en moderne techniek samen gaan. De wijngaard wordt door de zon gekoesterd en wordt qua bodem gedomineerd door een bovenlaag van kiezel met daaronder een laag kleigrond. De druiven profiteren optimaal van deze omstandigheden en kunnen op deze manier tot voldoende rijpheid komen. Een Wat onbekende appellation uit de Loire-wijnstreek. Quincy produceert droge witte wijnen, gemaakt van de Sauvignon-Blanc druif. De wijn is vergelijkbaar en wordt in dezelfde stijl gemaakt als de bekendere Sancerre en Pouilly- Fume. De druiven groeien op de oevers van de Cher rivier.

 

Aan de linkeroever van de Rhônerivier, tussen Orange en Avignon, treft men misschien wel de meest opvallende Franse wijngemeente Châteauneuf-du-Pape aan. Het domein Crous St. Martin is gelegen in het noord-oostelijk deel van deze appellatie. Het begint met het samenvallen in 1879 van de restauratie van het kruis (crous) van St. Martin, die de monniken hadden geplaatst om de weg naar Châteauneuf aan te geven, de verkoop door de kerk van onder andere deze bezitting en tevens het fantastische oogstjaar 1879. De bodem is qua samenstelling gevarieerd en bestaat uit onder meer zand, mergel, kalkzandsteen en fijne klei. In een gedeelte van de wijngaard is de bovenlaag voorzien van rolkeien, die uit de rivier afkomstig zijn. Deze “gallets” gevormd in de ijstijd zorgen voor optimale afwatering en houden de zonnewarmte vast, die zij ’s nachts uitstralen. Deze bodemsamen- stelling zorgt voor finesse en elegantie. Men gaat hier zeer milieuvriendelijk te werk door het volgen van een strak systeem en strenge voorwaarden, die ook regelmatig worden gecontroleerd. Deze methode gaat gepaard met een redelijk en gelimiteerd gebruik van natuurlijke meststoffen e.d. ter bescherming van Moeder Natuur, hetgeen resulteert in een natuurlijk kwaliteitsproduct.