wijnhuisverlinden.be

In 1995 werd Viña Sutil opgericht in de Colchagua vallei. Deze droom breidde zich al snel uit tot een van de top DO’s, van Limarí in het noorden tot aan Leyda vallei, van de Maipo vallei tot aan de zuidelijke Maule, Curicó en Cauquenes valleien. Dit alles gebeurde met een geweldige inzet om wijnen te creëren die echte ambassadeurs van het land zijn.
Juan Sutil droomde ervan om de wereld wijnen te bieden die Chili en zijn inwoners perfect representeren. Het was zijn neef Diego García de la Huerta die deze droom liet uitkomen.
Diego was de eerste wijnmaker van wijnhuis Sutil en hij is ervan overtuigd dat de oenologische filosofie van een wijn de ware uiting is van de druif, het land waar hij vandaan komt en de handen die hem gecreëerd hebben.
Hij reisde het hele land door om de perfecte combinatie van land en klimaat te vinden voor de wijngaarden. In Limarí werd hij aangetrokken door de kalkhoudende bodems en de minerale touch die ze aan de wijnen geven, vooral bij de witte wijnen. In Cauquenes werd zijn aandacht getrokken door de voedingsarme grond en de trossen met kleine druiven, waaruit zeer geconcentreerde wijnen met intense kleur voortkomen.
Colchagua lokte hem met zijn klimaat, het grote verschil in temperatuur tussen dag en nacht en de uitstekende kwaliteit van de Cabernet Sauvignon en Carmenere, de beste wijnen uit deze regio.

De geschiedenis van Terramater begint in 1996 wanneer de drie Canepa zusters besluiten om voor hun goed onderhouden wijngaarden ( in totaal bijna 500ha) een compleet nieuwe wijnkelder te bouwen. De naam Terramater vertelt veel over het bedrijf. Geboren uit uitzonderlijke wijngaarden, tot 80 jaar oud en prachtige olijfboomgaarden, tot 60 jaar oud, produceert Terramater fruit van uitzonderlijke kwaliteit. Terramater is de perfecte combinatie van kwaliteit, technologische innovatie en de zoektocht om het beste uit de wijngaarden te halen, dit alles met een groot respect voor moeder Aarde en de natuur. Het grote respect voor de natuur blijkt uit verscheidene initiatieven, o. a. een minimaal gebruik van pesticiden door een strenge ziektecontrole in de wijngaarden, alle afval van zowel de wijnproductie als de olijfolie wordt gecomposteerd en herbruikt als meststof of wordt gebruikt voor de productie van biomassa waardoor het verbruik van gas en olie sterk gereduceerd is. Het gebruik van lichtere flessen dringt ook de CO2 uitstoot naar beneden, zowel bij de productie van de flessen als bij het transport naar de consumenten in de ganse wereld. Ten slotte bezit Terramater meer dan 1000ha onontgonnen land. In 2009 werd een programma opgestart ter bescherming van inheemse vegetatie en diersoorten. De wijngaarden van Terramater liggen verspreid over drie verschillende valleien, Maipo, Curico en Maule valley.

In het hart van het Navarrese platteland staat Hacienda Logos, een wijnmakerij in traditionele stijl die terug wil keren naar de historische oorsprong van de wijn. Het is de bakermat van de Logos-wijnen, perceelswijnen die uitsluitend worden gemaakt van druiven die op het landgoed rondom de wijnmakerij worden geteeld en die de zuiverheid van de wijngaard vertegenwoordigen. De druiven worden geteeld onder de krachtige invloed van de Moncayo, die hen een unieke persoonlijkheid geeft.

El Enemigo is het persoonlijke project van Alejandro Vigil (lange termijn wijnmaker van Catena Zapata) en Adrianna Catena (historicus, wijnbouwer & de jongste dochter van Nicolas Catena). De wijncritici beschouwen de Gran Enemigo rode blend uit Gualtallary als de Argentijnse uitdrukking van het beste van Pomerol. Het is zonder twijfel een van de meest consistente wijnportfolio’s die vandaag de dag in Argentinië worden gemaakt met bijna perfecte beoordelingen door grote wijncritici.

Omschrijving

El Enemigo is letterlijk vertaald ‘’de vijand’’. Het verhaal achter de naam is ouder dan het project zelf. Toen Alejandro begon te werken bij Catena Zapata, vroeg Nicolas Catena hem om een blend te bedenken voor de Nicolas Catena Zapata 2001. Toen hij dat vroeg was hij eigenlijk niet aan het werk met wijn maar met bodems, dus het kwam voor hem als een verrassing dat hij een blend voor hem mocht maken. Ze proefden de sample blind samen met andere samples en de winnende wijn was die van Alejandro. Een paar jaar later, toen Adrianna en Alejandro begonnen met dit project, wisten ze nog niet hoe de wijn ging noemen. Daarom vroeg Nicolas hem tijdens een diner of hij zich kon herinneren hoe hij de eerste blend had gemaakt had en hoe ik hij zich daarbij voelde. Alejandro vertelde dat hij zich voelde als een kleine jongen: vol plezier en zonder angst. Toen vertelde hij mij dat onze angsten onze grootste vijanden zijn, omdat zij ons niet laten doen wat we willen doen en daardoor blijven we in onze de comfort zone zitten. Als we iets écht willen, moeten we hiervoor vechten en hier niet bang voor zijn. De grootste vijand voor je eigen succes is je eigen angst: El Enemigo.

De familie Filhol heeft al 5 generaties lang in Vire sur Lot wijnen gecultiveerd. De uitbreiding van appellatie Cahors heeft geleid tot de oprichting van Chateau de Hauterive. De laatste generatie, d broers Gilles en Dominique zijn aan het hoofd van het wijnhuis sinds 1984. Gilles behaalde zijn diploma voor wijnbouw en oenologie aan  de universiteit Tour Blanche. Met zijn vader begon hij het familiebedrijf. Twee jaar later na zijn studie boomkwekerij trad ook broer Dominique toe tot het familiebedrijf Chateau de Hauterive. De doelstelling van Chateau de Hauterive is om prachtige moderne wijnen te produceren waarbij het zijn typische authentieke Cahors karakter niet verliest. De wijngaarden worden geteeld volgens de Terra Vitis principe, de teelt van de bodem met organisch materiaal zonder het gebruik van chemicaliën, tenzij absoluut noodzakelijk. Voor de wijnbouw hebben de broers groot respect voor het land en omgeving.

Chateau de Hauterive beschikt over 19.5ha (47 hectare) grond, wat zich uitstrekt over verschillende  terrassen aan de rivier de Lot. De wijngaarden bevinden zich onder de beste terroirs van de gemeente Vire sur Lot. De blootstelling van de wijngaarden hebben een gunstige zuid – zuidwest ligging en bevinden zich op de 2e en 3e terrassen die tot ongeveer 100-150 meter boven de rivier uitstijgen op oude alluviale bodem afzettingen. De zachte, broze kalksteen afgewisseld met mergel, is bij uitstek geschikt voor de teelt van wijnstokken vanwege zijn extreme permeabiliteit, en produceert de meest geconcentreerde wijn. De druif bereikt een ongelooflijke mineraliteit op de beste locaties. De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken zijn 25 jaar, de oudste is meer dan 45 jaar. De wijnen van Chateau de Hauterive hebben een geweldig verouderingspotentieel, gezien hun solide tannine- en minerale structuur en fijne zuren.

De wijngaard is voor 70% beplant met Auxerrois of Cot, de lokale namen voor Malbec en de overige 30% met de Merlot druif. De Malbec werd hier in Cahors streek geboren. Tegenwoordig denken velen natuurlijk eerst aan Argentinië als Malbec wordt genoemd.

Pincerna werd in 2013 geboren op de oude Villacezán-wijnmakerij, eigendom van de familie García Luengos, al generaties lang verbonden met de wereld van landbouw en wijnbouw in de provincie León. Onlangs traden zij toe tot de Espinosa wijnmakerij in Grajal de Campos, waar het zich nu bevindt en wordt omringd door een indrukwekkend middeleeuws kasteel uit de 16e eeuw, beschouwd als het eerste artilleriekasteel in Spanje, en het Palacio de los Vega, een authentiek architectonisch juweel uit de eerste helft van de XVe eeuw, die net als het wijnhuis zelf te bezoeken is. Een uitzonderlijk historisch renaissance-ensemble dat is uitgeroepen tot historische wijnhoofdstad van Léon. Grajal de Campos is de perfecte enclave waarin geschiedenis en wijnbouwtraditie samensmelten tot een unieke wijn. Pincerna-wijnen worden op een unieke manier gemaakt, met durf, controle en altijd op zoek naar de minste tussenkomst, zoals blijkt uit hun sulfietvrije wijnen en biologische wijnstokken.

Wie denkt dat wijn de perfecte drank is om mensen samen te brengen die weten hoe ze moeten genieten, heeft gelijk. De vier partners van dit wijnhuis in León zijn verenigd door hun liefde voor de wijnwereld rond dit gemeenschappelijke project genaamd Pincerna. Hun missie is om de wijngaard in elke fles te vangen. Bodegas Pincerna staat voor innovatie, het herstellen van honderd jaar oude wijnstokken en het idee dat wijn echt in de wijngaard wordt gemaakt. Elk van de partners brengt verschillende ervaringen, kennis en waarden met zich mee. Samen hebben ze ervoor gekozen om hun passie en inzet te delen door unieke wijnen te creëren.
Pincerna heeft de exploitatie van 500 hectare wijngaarden gelegen aan weerszijden van de Cea rivier. De wijnen zijn gemaakt van twee autochtone variëteiten, namelijk de Albarín (niet te verwarren met Albarino) voor witte wijn en de Prieto Picudo druif voor rode- en roséwijn. Ze zijn het resultaat van groot en hard werk in de wijngaarden en zorgvuldig werk in de wijnmakerij.

De druiven zijn afkomstig van 3 verschillende plaatsen:
WIJNGAARDEN IN GRAJAL DE CAMPOS
Een plek met een historische wijntraditie en zeer vruchtbare en voedselrijke bodems. Gelegen op 800 meter boven zeeniveau, waar ze de Prieto Picudo-druif verbouwen waarmee hun rode- en roséwijnen worden gemaakt.
GORDONCILLO WIJNGAARDEN
Waar de wijngaarden van Villacezán liggen, op een hoogte van 740 meter. Een bodem met een samenstelling van leem en klei, zandgrond en ronde kiezel, gewijd aan de exclusieve Albarin-variëteit waarmee ze hun witte wijnen maken.
WIJNGAARDEN IN VILLACALBIEL, DE VILLACÉ-VALLEI
Gemaakt van sterke en overlevende wijnstokken, die door de lage pH van de zandgrond voedingsstoffen zoeken in de diepste lagen van de aarde. Diezelfde wijnstokken, enkele eeuwen oud, worden hersteld zodat deze druiven excellentie bijdragen aan de rode wijnen.

HET HERSTEL VAN DEZE 100 JAAR WIJNGAARDEN IS HET ERFGOED DAT DEZE WIJNMAKERIJ IN LEÓN WIL NALATEN
De oude wijnstokken zijn essentieel voor hun wijnen, omdat ze in elk glas wijn willen overbrengen wat het land geeft, de aroma’s die worden gegenereerd, de bodem… . Al deze nuances geven een eigenaardigheid aan de druif waardoor mensen kunnen genieten van honderd jaar oude wijnen.  Ze zoeken eeuwenoude wijngaarden, die zijn vergeten en overwoekert en herstellen deze met de grootste zorg. Ons geheim is niet het onze, maar dat van de aarde, van de wortels van de wijnstokken.

ALBARIN DRUIVEN
Zijn schaarste en zijn smaak geven exclusiviteit aan deze unieke wijnen. Zo schaars en uniek dat er slechts 65 hectare van deze variëteit in de wereld staat, waarvan de meeste in León. De wijngaarden van Pincerna de Albarín liggen precies op het oude land van de laatste koning van León: Vermudo III. De kwaliteit van royalty in uw glas. Tijdens de fermentatie wordt met lage temperaturen gewerkt om die aromatische verbindingen te genereren die de albarín heeft en om ervoor te zorgen dat de maximale expressie van de druif in het glas zit.

PRIETO PICUDO DRUIF
Prieto Picudo is een druivensoort wat bekendstaat omwille van zijn aromatische kwaliteiten, gematigde tannine en sappigheid. Hier combineren ze de opmerkelijke smaak van de druif met eeuwenoude wijnstokken of met jongere wijnstokken om unieke wijnen te creëren in nuances en aroma’s die al wereldwijd zijn bekroond voor hun unieke smaakervaring. Een unieke druif die behoort tot de DO León.

San Marzano ligt nabij het centrum van San Marzano di San Giuseppe, in Puglia, in het hart van de veelgeprezen DOP “Primitivo di Manduria”. Hier staan wijnstokken en olijfbomen zij aan zij op een rood grondoppervlak te floreren. Het wijnhuis is in 1962 opgericht door 19 lokale wijnbouwers, wiens families het land al generaties lang hadden bewerkt. Zij besloten hun krachten te bundelen om samen kwaliteitswijnen te maken, die het typische karakter van de regio weerspiegelen. Door de jaren heen is deze samenwerking aanzienlijk gegroeid en bestaat San Marzano tegenwoordig uit meer dan 1200 wijnboeren! Elk van deze wijnboeren helpt bij het produceren van de beste druiven. De bodems van de wijngaard en de mediterrane terroir spelen een fundamentele rol bij de productie van hun wijnen en dat wisten ook deze wijnboeren. Ruim 50 jaar geleden plantten ze de druivenranken aan op percelen met veel rotsen en leisteen. De wijngaarden strekken zich uit over een lange, smalle stook tussen Adriatische en Ionische Zee. Zomerse hitte, koude winters en de warme Sirocco wind zorgen voor extreme omstandigheden. Toch is dit juist het klimaat waar de primitivo en de negroamaro zich het beste thuis voelen.

San Marzano is een van de meest populaire en bekendste wijnhuizen in Puglia. Eveneens zijn ze de meest moderne en technisch best uitgeruste wijnmakerij in Puglia. Ze leveren prachtige, evenwichtige wijnen met enorm veel smaak en complexiteit, zonder de eeuwenoude Apulische wijntradities uit het oog te verliezen. Ze zijn gespecialiseerd in de lokale Primitivo-druif en een selectie van andere variëteiten. De wijnen worden algemeen beschouwd als de beste in de regio.

Het wijnhuis, opgericht in 1967 door Karl Erbes, wordt sinds 2002 gerund door zijn zoon Stefan Erbes. Deze wijnmakerij, gelegen in Ürzig,  is uitsluitend gewijd aan Riesling. Er wordt veel belang gehecht aan het selectief met de hand oogsten van druiven.  Zo wordt de hoogste kwaliteit bereikt met kleine opbrengsten. De wijnen worden voornamelijk gerijpt in traditionele houten vaten.

Alle wijnen worden op het domein gemaakt, verzorgd en gebotteld. Ze cultiveren 5 hectare wijngaarden. De oudste wijnstokken zijn 70-80 jaar oud. 100% van de wijnstokken zijn niet-geënte Riesling-wijnstokken en groeien op de toplocaties “Ürziger Würzgarten” en “Erdener Treppchen”, “Ürziger in der Kranklei” en “Erdener Prälat”.  Deze topwijngaarden liggen op de steile hellingen van de Midden-Moezel. Deze extreem steile hellingen kunnen alleen met de hand worden bewerkt. Als je op de steile hellingen rond klautert, begrijp je de oorsprong van het levendige minerale karakter van deze Rieslings. Het warme zonlicht heeft een grote invloed voor de warmte-opslag op de kale leisteenbodems. Die geven de opgeslagen warmte ‘s nachts weer af aan de wijnstokken.

De “Ürziger Würzgarten” wordt internationaal beschouwd als een specialiteit onder de Moezelregio’s. Het is één van de steilste plaatsen in de Midden-Moezel en heeft daardoor een zeer lange blootstelling aan de zon. De bodem bestaat uit rode zandsteen en leisteen, wat leidt tot een heel bijzonder karakter met weelderige, kruidige, fruitige aroma’s en een bijzondere volheid. 100% van de wijnstokken zijn ongeënte, vaak zeer oude wijnstokken (50 – 70 jaar). In zeer droge jaren slagen ze erin om water en voedingsstoffen uit de diepten van de bodem te halen. De steile leiligging biedt nog een belangrijk voordeel in vrij natte periodes: regen en vocht sijpelen hier snel de grond in, maar worden door de vele stenen verhinderd kanalen te vormen en de grond weg te spoelen. Erosie en wateroverlast zijn hier een vreemd woord.

Deze combinatie van medium tot diepe, zeer steenachtige leisteenbodems en blootstelling aan het zuiden met intense zonneschijn, leidt tot een wijn die uniek is in de wereld met een vol, fruitig karakter en een intense minerale afdronk.

De Mario Costa-familie produceert sinds 1952 heerlijke wijnen. De waarden van familie en land worden elke dag bijgebracht in het werk, in de wijngaarden en in de kelder. Al vier generaties lang houdt de Mario Costa-boerderij trouw aan de geschiedenis en traditie van het Roero- gebied. Dit combineren ze deze met de passie om dingen goed te doen. Ze zijn zich bewust van het roemrijke verleden van de Roero-regio, maar zijn ook klaar om zichzelf te transformeren naar een toekomst van evenwicht tussen mens en land. De familie staat centraal in het bedrijf. Traditie en passie zijn de kwaliteiten die ze altijd hebben gekenmerkt. Qua duurzaamheid focussen ze zich op traceerbaarheid, traditie en technologie voor echte kwaliteitsproductie. Met een toenemende focus op eco-duurzaamheid, wat essentieel is om naar de toekomst te kijken. Ze zijn er vast van overtuigd dat, om een perfect product te bereiken, hart en geest onmisbare hulpmiddelen zijn. Van snoeien met de hand en behandelingen, via draadbinden en draaien, tot de rituelen van oogsten en het wijnmaken. Zelfs de modernste apparatuur is slechts een hulpmiddel om te helpen en niet om ze te vervangen.

Roero is een buitengewoon gebied erkend door UNESCO als werelderfgoed.
Zestien hectare wijngaarden, aangelegd als een amfitheater, om Roero, Nebbiolo, Barbera d’Alba, Arneis en Favorita (zoals Vermentino in Roero wordt genoemd) te produceren. “Groene” teelt, duurzaam voor het milieu, uitgevoerd door het gebruik van geïntegreerde wijnbouwtechnieken waarbij het gebruik van chemische middelen alleen wordt overwogen wanneer dit echt onmisbaar is om de harmonieuze ontwikkeling van de plant te beschermen. Een productie die op een ‘intelligente’ manier wordt beheerd, om de integriteit van de bodem te beschermen en de kwaliteit van de druiven te verbeteren. Dit resulteert in de productie van wijnen met een grote persoonlijkheid en een expressie van het gebied van herkomst.

Bodegas Luzón is een van de belangrijkste producenten en exporteurs van kwaliteitswijnen uit de DO Jumilla. Het is één van de meest historische wijnmakerijen, die wijn produceert sinds het einde van de 19e eeuw. Om bij de oorsprong te komen, moeten we teruggaan naar het jaar 1841. Don José de Molina, commandant van de Koninklijke Legers gestationeerd in de Spaanse kolonie Manilla (Filipijnen), besluit terug te keren naar zijn thuisland Jumilla. Het is dan dat hij zijn land doopt als “Finca Luzón”, ter ere van het eiland waar hij zoveel tijd doorbracht.  Deze boerderij werd opgericht voor zijn oudste dochter Ana Josefa de Molina, die tot de jaren 80 van de 20e eeuw zou blijven. We bevinden ons dan in een van de oudste wijnmakerijen in het Jumilla-gebied en bovendien werd het vanaf zijn oorsprong en voor een groot deel van zijn geschiedenis gerund door vrouwen. Bodegas Luzón maakt moderne wijnen met veel fruit en weelderig, gedoseerd houtgebruik. Het zijn genereuze, robuuste wijnen waar zowel de wijnkenner als de gewone wijndrinker plezier uit haalt.

De wijnstreek Jumilla ligt in het zuidoosten van Spanje, ten noorden van de regio Murcia. Het klimaat is continentaal, beïnvloed door de nabijgelegen Middellandse Zee met warme dagen, regen die niet oploopt tot 300 liter per vierkante meter en koele nachten. Het resultaat is een ruw klimaat. Een bodem met een grove structuur met veel kalksteen en waardoor kleine trossen kunnen worden verkregen, met een goede suikerconcentratie, een uitstekende zuurtegraad en een dikkere schil.

De wijngaarden
Een goede wijn begint niet in de kelder, maar in de wijnstok, in de wijnbouw en de verzorging ervan. Bij Bodegas Luzón beheren ze zo’n 1.200 hectare wijngaarden, zowel eigendom van, als beheerd door boeren. De belangrijkste variëteit die je in hun wijngaarden kunt vinden, is natuurlijk de Monastrell, een druif die zo kenmerkend is voor de regio en die als basis dient voor veel van hun wijnen.

De Altos de Luzón-kamer
Een van de belangrijkste ruimtes van hun wijnmakerij is zonder twijfel de Altos de Luzón-kamer. Hier begint het proces van het maken van wijn. In dit geval een van hun meest emblematische wijnen, Altos de Luzón, samen met de Alma de Luzón en Por Ti. Ze voeren wat we noemen de “Triple selection” uit: wijngaardselectie, boerenselectie tijdens de handmatige oogst en tafelselectie.
Het proces begint, na aankomst van de druif, met opslag in onze koelkamers om ongewenste spontane gisting te voorkomen. Vervolgens worden de druiven op de selectietafel gegoten, waar de beste trossen worden geselecteerd. Deze gaan naar de ontstemmer, waar de druiven van hun stengels worden gescheiden. Zodra dit proces is uitgevoerd, gaan de druiven rechtstreeks de gistingstanks in. Elke druivensoort die Altos de Luzón, Alma de Luzón of Por Ti vormt, wordt afzonderlijk gefermenteerd om de kenmerken en expressietonen van elke variëteit te behouden.
Na de alcoholische gisting wordt de wijn overgeheveld om de wijn uit de tanks te halen waar hij gegist is en dus naar een andere tank te brengen waar hij de tweede gisting, de malolactische gisting, zal uitvoeren. De tijd is gekomen om te beslissen welke wijn direct wordt gebotteld als jonge of vintage wijn en welke andere wijnen het vermogen hebben om het verstrijken van de tijd en rust in de in de vaten die de veroudering uitvoeren.

De vaten
Voor de productie van verschillende van hun wijnen is het vat een fundamenteel onderdeel. Het hout laat de langzame doorgang van zuurstof toe, wat een milde oxidatie ervan veroorzaakt, de structuur wijzigt en de kleur en smaak verandert. De verouderingskamers zijn ondergronds om het hele jaar door een vrijwel constante temperatuur en vochtigheid te behouden. In totaal hebben ze een capaciteit van 4.500 vaten, Franse en Amerikaanse eikenvaten. De reden waarom ze twee soorten vaten hebben, is omdat de verschillende houtsoorten verschillende nuances geven aan de wijnen die erin worden gerijpt. Voor elke wijn kiest de wijnmaker, afhankelijk van het fruit en de structuur, het type eik, de mate van roosteren en de duur van het rijpen. In deze periode krijgen de wijnen rondheid, verfijning en harmonisatie. Zodra het zijn optimale moment heeft bereikt, wordt het gebotteld.

Het heiligdom
Para Bodegas Luzón is een plaats van aanbidding en geschiedenis. Een van de meest prominente plekken in hun wijnmakerij. Hier slaan ze alle jaargangen sinds 2001 op. Hier spelen temperatuur en vochtigheid een bepalende factor zodat ze elk van de wijnen die ze in hun recente geschiedenis hebben gecreëerd op een optimale manier kunnen bewaren. Deze flessen worden in hun nissen bewaard om toekomstige generaties te herinneren aan de geschiedenis van de wijnmakerij en aan degenen die elk van de wijnen hebben gemaakt en tot stand hebben gebracht. Daarnaast is het ook belangrijk voor verticale proeverijen, waardoor wijnmakers bepaalde nuances kunnen corrigeren of nastreven.

De Kathedraal
De kathedraal is het oorspronkelijke gebied waar de wijn werd gemaakt in de oorsprong van de wijnmakerij. Op het dak zijn nog de gaten te zien waardoor de druiven ooit werden gelost om het fermentatieproces uit te voeren. Hiervoor werd deze kamer tot de top gevuld met druiven. Gelukkig heeft de technologie de oenologie bereikt en is het hele proces van het maken van wijn veel eenvoudiger.