In november 2009 maakten wijn- en golffanaten, Geert Claeys en Mieke Willaert, een levensdroom waar. Ze verlieten hun streek tussen Gent en Oudenaarde om te emigreren naar Domaine La GONTARDE in het Zuid-Franse Visan. Vandaag werken Geert en Mieke vol enthousiasme aan hun eigen wijnimperium. Visan ligt in de Enclave des Papes (Vaucluse) en voert in de Rhône-vallei een eigen appellatie: “Côtes du Rhône Villages-Visan”. Dit midden tussen de bekende cru’s van de zuidelijke Côtes du Rhône, Châteauneuf du Pape, Gigondas, Vacqueyras, Rasteau, Vinsobres en Beaumes de Venise.

Domaine La GONTARDE is een prachtig domein met een lange geschiedenis die teruggaat naar 1500… zoals de oude kelders en waterput bewijzen. Ooit was het domein zelfs 150 hectare groot. In 1920 werd het omwille van een erfenis in drie stukken opgedeeld. Het was jaren in eigendom van wijnbouwers-pachters, die de druiven leverden aan de coöperatieve van Visan. Toen Geert en Mieke de trotse eigenaars werden brachten ze met hard werken het prachtige domein weer helemaal tot leven. Het domein is nu 50 hectare groot waarvan 17 ha wijngaarden met stokken tussen de 40 tot 65 jaar oud.

Geert behaalde zijn diploma aan de wijnuniversiteit van Suze-la-Rousse en ging op Domaine La GONTARDE meteen aan de slag om zijn grootste droom waar te maken: natuurlijke topwijnen maken. Het project is groots! Naast topwijnen maken moet ook de de mas (850m2 groot) volledig gerenoveerd worden. Een kolfje naar Miekes hand.  Met hun beider achtergrond in de chemie bezitten Geert en Mieke de kennis die achter de processen van het vinifiëren schuilgaat. Daarom hebben zij besloten voluit voor ‘natuurlijke’ wijnen te gaan.

Alle druiven worden na een uitgebreide test op rijpheid met de hand geplukt en zorgvuldig met de hand uitgesorteerd: enkel de topdruiven komen in de vinificatie-cuves terecht. Groene en rotte druiven en ongewenst vuil worden systematisch verwijderd. Het is duidelijk dat niets aan het toeval wordt overgelaten. Geen enkele moeite is Geert en Mieke teveel om hun doel te bereiken.

Het domein bevat eveneens drie ha truffelbos en Mieke en Geert plantten 150 olijfbomen aan. Met de aanplant van een lavendelveld werd het provencaals plaatje compleet.

Hun filosofie

Domaine la Gontarde gaat voluit voor natuurlijke wijnen Wij zijn beiden afgestudeerd in de chemie: Mieke laborante en Geert burgerlijk ingenieur. Die basis helpt om de processen in het wijn maken beter te begrijpen en inzicht te krijgen in waarom het van groot belang is om “natuurlijke” wijnen te vinifiëren. Enkel “Bio” op de wijngaard en in de cave/chai van La GONTARDE! Bij bijna alle bio-labels en bio-dynamische labels stopt het bio-proces wanneer de druif het veld verlaat… en er is geen enkele controle daarna bij het wijn maken zelf. En dan wordt er vaak enorm veel “bijgewerkt”! Niet op La GONTARDE.

Hoe gaan ze in de praktijk te werk?

Hun wijnstokken zijn tussen de 40 en 65 jaar oud en geven dan ook een laag rendement van 15 hl tot 30 hl / ha, wat de kwaliteit van de wijnen ten goede komt. Tussen de hoogst gelegen en de laagst gelegen wijngaard van La GONTARDE is een hoogteverschil van 200 m. Bij de “audit” van het domein is gebleken dat er op het domein een tiental verschillende “terroirs” aanwezig zijn. Daarom vinifieert Domaine La Gontarde per perceel: iedere wijngaard gaat apart in een cuve. Voor de rode wijnen beschikt het domein over 6 verschillende Grenaches, 4 Syrahs en 2 Mourvèdres. Een enorm pallet aan mogelijkheden, een weelde bij de assemblages van de wijnen. Ze creëerden dan ook een basis-, een midden- en een topgamma. Ieder gamma heeft bovendien ook nog een “vrouwelijke” en een “mannelijke” tegenhanger. Alleen topdruiven komen in de pressoir/cuve terecht.
-Alle druiven worden met de hand geplukt, in kleine kisten zodat de druiven ongeschonden en zonder blessure-oxidatie op de triëertafel terechtkomen.
-Tijdens de “vendange” of wijnoogst worden de wijngaarden twee maal per week bezocht in 
aanwezigheid van de
ing. agronome en de chef d’élevage.
-De druiven worden uitgebreid geproefd en getest op hun rijpheid.
-Nadien worden de oogstdagen van de wijngaarden vastgelegd.
-De druiven moeten perfect rijp zijn vooraleer ze worden geoogst. -Eens geplukt gebeurt een eerste triage met de
hand, transport in kleine bakken en daarna een uitgebreide sortering door 4 personen op een vibrerende “table de
tri”.
-Alle groene en rotte druiven en ongewenst vuil worden systematisch verwijderd.
-Enkel de beste druiven komen in de vinificatie-cuves terecht.

De ambitie is om op La GONTARDE echte topwijnen te maken. Niets wordt aan het toeval overgelaten en geen enkele moeite is hen teveel om dat doel te bereiken.

 

In de Marche-regio, tussen de zee en het Apenijnen-gebergte, in één van de mooiste heuvellandschappen  van de Ancona-provincie, ligt Casal Farneto. Dit is het land van de prestigieuze wijnen zoals Verdecchio dei Castelli di Jesi. Casal Farneto is gelegen op 350 meter hoogte, in de oudste en historische regio van de Verdicchio Classico. Het domein is ontstaan uit 3 boerderijen en later getransformeerd naar een prachtig staaltje architectuur in harmonie met de natuur. Het landgoed bedekt 60 ha, 28 ervan zijn uitsluitend voor de bekende wijn “Castelli di Jesi”. In totaal verbouwen zij ook 7 ha blauwe druiven zoals Montepulciano, Sangiovese, Merlot, Cabernet Sauvignon en Petit Verdot.

Chateau Saint Hilaire verhuisde in 2014 naar een modern vernieuwd onderkomen. Wijnmaker Yves Lapierre runt samen met zijn broer Bruno het domein en hun prachtige wijngaarden in Aix-en-Provence. hier zijn mooie oude wijnstokken en eeuwenoude olijfbomen te vinden. De familie heeft maar één passie, namelijk prachtige wijn maken. Zij doen dat met zeer veel plezier en goesting en dat proef je. Ze werken volledig volgens het principe van de biologische landbouw.

Alvi’s Drift is een privé-boerderij die een producent is van hoogstaande kwaliteitswijnen. Het is een familie-bedrijf die wijn produceert sinds 1928. Ze zijn gepassioneerd en bestemd om kwaliteitswijnen te maken die interessant en spannend zijn… Alvi’s Drift gelegen in het hart van de Breede River Vallei, ten zuiden van Worcester in de Western Cape produceert ook de wijnen van Rondebosch Cellar, dat een merk is van Alvi’s Drift.

 

The Wine People is een project van 3 ervaren wijnmakers die het traditionele wijn maken achter zich laten en zich richten op hypermoderne methodes. Ze hebben dan ook zeer veel geïnvesteerd om in verschillende regio’s topwijngaarden aan te kopen en hypermoderne machines en vinificatiemateriaal aan te schaffen. Zij maken moderne wijnen met typische inheemse druiven met respect voor de terroir. De originele en toffe etikettering is dan wel een knipoog naar het verleden. “Canapi” is het Siciliaanse dialect woord voor een speciale zeemansknoop. De knoop staat voor de link tussen de rijke cultuur van het zonovergoten eiland met een prachtig historisch erfgoed en de prachtige wijnen die men er maakt van de inheemse druiven. Italiaanse topwijnmaker Stefano Choccioli wordt ingeschakeld bij het maken van de wijnen. Zijn wijnen halen in de internationale wijnpers scores van 90 tot en met 100/100.

Koelenhof is een erkende en gevierde wijnproducent vanwege hun niet aflatende toewijding omlekkere toegankelijke wijnen met een prima prijs/kwaliteitverhouding te maken. De wijnen zijn er om met passie van te genieten zonder dat je daarvoor te diep in de portemonnee moet tasten. De wijnkelder is gelegen in de West-Kaap, 14 km buiten de prachtige stad Stellenbosch. Koelenhof Wynkelder werd in 1941 opgericht met de familie De Vries aan het roer. Ook nu nog blijft deze familie een integrale rol spelen in de winery. Zij verbouwen 16 ton druiven per jaar.

De Bela-Bela wijnen worden gemaakt door C.P.Conradie, wijnmaker van familiale boutigue-winery Conradie Penhill. Hij is beste wijnmaker van het jaar, een herkenning die hij al de 2e keer in 5 jaar tijd krijgt. Het domein is gelegen in de Nuy-vallei, op de voet van de beroemde Langeberg Mountains, tussen Worcester en Robertson. Bela-Bela betekent “de pot die kookt” in Tswane. Het is een klein stadje in Limpopo, een provincie in Zuid-Afrika, tot 2002 beter bekend als “Warmbath”.

Al vele generaties is de familie Portier gevestigd in Brinay. Daar, op Domaine Portier, maken zij -met vele medailles onderscheiden- wijnen van de sauvignon druif. De appelation Quincy is niet zo bekend maar in dit geval geldt zeker niet ‘onbekend maakt onbemind’. De wijnen van voormalig wijnmaker van het jaar Phlippe Portier, blinken uit door zuiverheid en zijn het schoolvoorbeeld van wijnen waar traditie en moderne techniek samen gaan. De wijngaard wordt door de zon gekoesterd en wordt qua bodem gedomineerd door een bovenlaag van kiezel met daaronder een laag kleigrond. De druiven profiteren optimaal van deze omstandigheden en kunnen op deze manier tot voldoende rijpheid komen. Een Wat onbekende appellation uit de Loire-wijnstreek. Quincy produceert droge witte wijnen, gemaakt van de Sauvignon-Blanc druif. De wijn is vergelijkbaar en wordt in dezelfde stijl gemaakt als de bekendere Sancerre en Pouilly- Fume. De druiven groeien op de oevers van de Cher rivier.