wijnhuisverlinden.be
Het wijnhuis, opgericht in 2009, is ontstaan in overeenstemming met de geest, filosofie en waarden die hun bedrijfscultuur inspireren. Zij produceren wijnen van uitstekende kwaliteit, doordat zij gebruik maken van de nieuwste technologieën. Zij voldoen aan de strenge normen voor voedselveiligheid en kwaliteit: IFS en BRC, die het hele jaar door een constante kwaliteit garanderen.
Rectoral do Umia, een AA-wijnmakerij: modern en authentiek, gelegen in de Salnés-vallei, produceert Albariño’s met een sterke persoonlijkheid en uniekheid, wat heeft geresulteerd in meer dan 20 internationale gouden medailles. De filosofie is om wijn te produceren vanuit de wijngaard, waarbij ze de kenmerken van het terroir en het microklimaat overbrengen naar de wijnmakerij, zonder de unieke identiteit ervan te veranderen. Het wijnhuis heeft een capaciteit van 3.600.000 liter en wordt gekenmerkt door de combinatie van traditie en geavanceerde technologie op een bebouwde oppervlakte van 6.600 m2. Zij streven ernaar om de wijnbouwtraditie levend te houden, maar ook om deze te combineren met onderzoeksprojecten die de ontwikkeling van hun eigen gisten uit hun wijngaarden mogelijk maken. Zij vermijden gestandaardiseerde wijnen en streven naar een eigen profiel, zodat consumenten deze kunnen herkennen als Rectoral do Umia-wijnen. Rectoral do Umia is gecertificeerd voor voedselveilig-heid en -kwaliteit met de hoogste beoordeling van BRC (British Retail Constorium): AA en IFS (International Food Standard) hoogste niveau: 99,62%.
De druiven komen van de valleien van Salnés en Ulla. Daarnaast werken ze samen met ruim 200 lokale wijnboeren die de afgelopen jaren hun werk hebben geprofessionaliseerd. Zij werken nauw samen met het wijnhuis bij de verschillende inspecties die het hele jaar door bij geselecteerde wijngaarden worden uitgevoerd.
De DO Rías Baixas is de “bakermat” van de Albariño-druif, omdat zijn maximale potentieel wordt bereikt door het Atlantische klimaat, dat wordt gekenmerkt door lage, koude en milde temperaturen en zandige leemgronden. Dankzij dit klimaat rijpen de druiven bij een gemiddelde temperatuur van 26-28°C, wat resulteert in most met een evenwichtige zuurgraad en wijnen met een complex aromatisch potentieel en een grote frisheid.
Teeltmethode
De Albariño-druif die we gebruiken voor onze wijnen, wordt op drie manieren geteeld, afhankelijk van de vruchtbaarheid van de bodem en de hoogte van de wijngaarden:
Het trellis-systeem vergemakkelijkt de groei van de plant en de afstand tussen de Albariño-knoppen en wordt aangetroffen in wijngaarden die op 26 tot 250 meter boven zeeniveau liggen.
Het trellissysteem wordt gebruikt in wijngaarden die meer dan 250 meter boven zeeniveau liggen en bevordert de rijping van de druiven, vermindert de zuurgraad en verbetert het alcoholpercentage.
Het aflopende enkelvoudige cordonsysteem vermindert de arbeidskosten voor het planten en snoeien en zorgt ervoor dat de druiven gemakkelijker aan zonlicht worden blootgesteld, wat resulteert in rijpere druiven met een lagere zuurgraad. We vinden deze wijn in wijngaarden op een hoogte van 26 tot 250 meter en in gebieden met weinig wind.
De oogst van de Albariño-druif is een vroegrijpe variëteit. De oogst begint normaal gesproken in de tweede helft van september en duurt twee weken. Deze periode varieert afhankelijk van de rijpheid en de hoeveelheid druiven die geoogst moeten worden.
DO Rías Baixas
De oorsprongsbenaming D.O. Rias Baixas is de grootste wijnproducent in Galicië, met een productie van meer dan 32 miljoen kilo druiven, en een van de best gepositioneerde internationaal. Het geografische gebied van de Denominatie is verdeeld in vijf subzones: Val do Salnés, Condado do Tea, O Rosal, Soutomaior en Ribeira do Ulla.