wijnhuisverlinden.be

Bodega Viñaguareña

10 mei 2023

Bodega Viñaguareña

Een prachtig domein waarmee we al een 10-tal jaren samenwerken. Stevige wijnen met toch de nodige finesse en prachtig rood fruit. Met wijnstokken tussen de 30 en 120 jaar oud, beschikken ze over de beste wijngaarden. Momenteel hebben we volgende wijnen in ons assortiment: Viñaguareña Barrica, Viñaguareña Crianza, Talamo en Viñaguareña Alta Expresión.

Bodega Viñaguareña is gelegen binnen de Toro-appelatie, een van de gebieden met de meest bloeiende wijnen in Spanje. Het is zonder twijfel een openbaring als het gaat om de productie van moderne kwaliteitswijnen uit Spanje. Het wijnhuis is gelegen in een bevoorrechte vallei naast de rivier de Guareña, een zijrivier van de rivier de Duero, geïntegreerd in een boerderij met 82 hectare land, waarvan 22 hectare bestemd is voor de productie van druiven.
Uitstekende honderd jaar oude wijnstokken, nieuwe technologie, kennis en passie voor wijn zijn de introductiebrief van Bodega Viñaguareña. Hun inspanningen zijn geconcentreerd op de inheemse variëteit, Tinta de Toro. Deze wijnen zullen u verrassen met hun evenwicht en elegantie die, samen met het gebruik van 1e klas Franse eiken vaten, zorgen voor prachtige wijnen.

Wijngaarden

De zorg voor de wijngaard, het microklimaat, de druivenselectie, de controle en de zorg die ze in elk proces voor en na de oogst steken, plus de rijping in Franse vaten (75% van onze vaten is van Frans eikenhout) geven deze wijnen unieke eigenschappen. Hun werkfilosofie is gericht op de inspanning om te verbeteren.

Toro-regio
Ondanks een rijke traditie en geschiedenis werd de oorsprongsbenaming van Toro-wijnen pas op 29 mei 1987 verkregen. Het productiegebied dat onder de benaming valt, beslaat in totaal 6.000 hectare, verdeeld over 12 gemeenten van de provincie Zamora en 3 uit de provincie Valladolid.

Bodem
De Toro-regio heeft uitstekende bodem- en klimaatomstandigheden voor het telen van wijnstokken. De bodems zijn meestal zand-kleiachtig, licht, met een lage productie. Het landschap is glad en golvend, met kleine verhogingen en hellingen, doorsneden door de Duero, de Guareña en Hornija

Klimaat
Het klimaat is van het extreme continentale type en vrij droog, met een gemiddelde neerslag van 350-400 mm. De winters zijn streng, met extreme minimumtemperaturen, en de zomers zijn kort, niet extreem heet. Er zijn grote temperatuurschommelingen tussen dag en nacht, wat meestal helpt bij de uiteindelijke rijping van de druiven.

Druiven
Het maken van de onder de DO beschermde wijnen, wordt uitgevoerd met de variëteiten TINTA DE TORO en Garnacha (rood) en Malvasía en Verdejo (wit). De rode wijnen worden voornamelijk gemaakt van de autochtone variëteit, Tinta de Toro, die de meeste interesse wekt bij producenten en consumenten.

Toro en zijn verhaal
De oude stad Toro kan trots zijn op een verleden vol historische gebeurtenissen. Het was lang een centrum met macht heeft bezet, zoals veel van haar monumenten zich nog herinneren. Dat kan ook gezegd worden over haar beroemde wijnen.
De Toro-wijnen vergezelden altijd de tafels van koningen en heren en waren ook aanwezig bij de grootste daden die door hen werden ondernomen, zoals de ontdekking van Amerika, het lessen van de dorst van de bemanning tijdens de lange reis.
Toro’s rood en wit verwierven ook een groot prestige onder letterkundigen. Beroemd zijn de toespelingen op deze wijn door illustere schrijvers als de aartspriester van onder andere Hita, Quevedo en Góngora.
Kortom, deze landen zijn altijd de thuisbasis geweest van goede wijngaarden en wijnmakerijen, goede witte wijnen en betere rode wijnen. De overvloed aan kostbare most was zo groot dat zelfs een van de Torosan-torens, zegt de legende, werd gebouwd met wijn in plaats van water bij het maken van de mortel…

Ontdek hier de wijnen.

Terug naar nieuwsberichten