wijnhuisverlinden.be

Bodega Las Calzadas

13 mei 2023

Een prachtig authentiek wijndomein, met passie voor traditie en land. Hier maakt men wijnen zoals ze in het dorp al eeuwen geleden maakten. Alles wordt biologisch, ecologisch en met de hand gemaakt. De rijping gebeurt in 150 jaar oude amforen, die gerecupereerd zijn uit de streek. Pure robuuste wijnen!

De oorsprong
De naam Bodegas Las Calzadas komt van de oude kruising van Romeinse wegen die Complutum (Alcalá de Henares) met Cartago Nova (Cartagena) en Córdoba met Sagunto verbond. Ad putea (Pozoamargo) bevindt zich op de kruising van die twee wegen die nog overeind staan.
De wijnmakerij is ontworpen en gebouwd met behulp van hout en stenen om de essentie en het gevoel van de vroege twintigste-eeuwse wijnmakerijen na te bootsen die in de jaren 50 verdwenen, als gevolg van de industrialisatie en de leegloop van het platteland. In die tijd was er een uitgebreid gebruik van kleine amforen van klei om huiswijn te maken. Elk huishouden had er een in hun voorraadkast voor eigen consumptie.
Daarom worden de wijnen gemaakt in dertig 150 jaar oude amforen van klei van verschillende grootte en capaciteit, teruggewonnen uit oude wijnmakerijen in de regio.
Dit is een traditionele wijnmakerij die is aangepast aan onze tijd, die de wijntraditie van hun land op een familiale manier herstelt en vertegenwoordigt, in een poging de essentie op te roepen van de inspanningen van hun voorouders die, met volharding, de wijngaarden cultiveerden en verzorgden. Ze hebben een beperkte productie van 25.000 flessen per jaar, biologisch geproduceerd en met respect voor het milieu.

De familie en zijn filosofie
De wijnmakerij is gelegen in een bevoorrechte wijnstreek, de DOP Ribera del Júcar, concreet in Pozoamargo (Cuenca), een dorp van niet meer dan 300 inwoners, slachtoffer van de vlucht van het platteland naar de steden.
Dit is de perfecte omgeving voor Daniel Sevilla, 23 jaar oud. Hij is afgestudeerd in oenologie aan de universiteit van La Rioja, met een MD in oenologie en wijnbouw aan de UCLM en oenologische ervaring in wijnmakerijen in La Rioja, Nieuw-Zeeland en Australië. Hij keerde terug naar zijn geboorteplaats en begon, met de hulp van familie en vrienden, met het herstel van oude wijngaarden en het proces van het maken van wijn met oude en vergeten variëteiten en landerijen. Een droom die uitkomt, een ambitie, een ingewikkelde uitdaging in een moeilijke regio, maar met veel enthousiasme uitgevoerd.
Ook zijn vader, Jose Julian Sevilla, een gepassioneerde wijnmaker met meer dan 20 jaar ervaring in het maken van wijnen, zijn moeder Josefina Medina, een kunstenares die verantwoordelijk is voor de rondleidingen door de wijnmakerij, de winkel en het restaurant, maken ook deel uit van dit project. Ook vanaf het begin hebben veel familievrienden samengewerkt.

Wijngaarden

De wijngaarden bevinden zich in Pozoamargo (Cuenca), binnen de benaming Ribera del Júcar, in het oosten van Spanje, halverwege tussen Madrid en Levante, op een hoogte van 800 meter. De wijngaarden zijn verdeeld in kleine vergeten percelen, omgeven door pijnbomen, olijfbomen, amandelbomen en heuvels. In de wijngaarden vinden we sedimentaire bodems met kiezels, kleine rotsen aan de oppervlakte en zand- en leembodems op sommige percelen. Er heerst een extreem continentaal weer, met grote thermische variaties tussen dag en nacht en een gemiddelde neerslag van 450 mm per jaar. Het aantal uren zonneschijn per jaar is hoog,  zonder extreme hitte (niet meer dan een paar dagen boven de 35º C. ) vanwege de hoogte (800m). De druivenstokken staan op kleine percelen van minder dan 1 hectare. Ze zijn geleid tot afgeronde, boomachtige vormen. De wijngaarden zijn aangeplant in de jaren 50, 60 en 70 en enkele in de jaren 80. De druivensoorten zijn voornamelijk Bobal, Cencibel, Pardilla en enkele zeldzame variëteiten zoals onder andere Rojal, Cojon de Gallo, Pintaíllo, Rompetinajas, Moscatel.

Even een overzicht:

2012 DE DROOM BEGINT
Daniel, 18 jaar oud, verlaat Pozoamargo om zijn studie te beginnen aan de Universiteit van La Rioja in Logroño, waar hij cum laude afstudeert. Gedurende 4 jaar verwerft hij de kennis en ervaring uit de eerste hand in verschillende wijnhuizen van de beste wijnbouwregio’s in Spanje.

2015 EERSTE WIJNBEREIDING PRODUCTIE
Eerste wijnproductie gemaakt in de garage van Daniel’s huis in Pozoamargo, met behulp van 3 amforen van klei van elk 200 liter, twee eigendom van de familie en één van een goede vriend van de laatste. De vonk ontsteekt!
Daniel begint ook een stage in de wijnmakerij Pagos del Rey in La Rioja.

2015 HET LEERPROCES GAAT VERDER
Daniel schrijft zich in aan de Universiteit van Castilla La Mancha om zijn doctoraal in oenologie en wijncommercialisering te behalen op de campussen van Albacete en Ciudad Real. Omdat hij zo dicht bij huis is, krijgt het idee om zijn eigen wijnmakerij te bouwen en de oude familiewijngaarden te exploiteren, vorm. Dat is ook het moment waarop het administratieve, bureaucratische en licentiegedoe begint.

2016 EERSTE WERKEN

Daniel beëindigt zijn masteropleiding aan de Castilla La Mancha University en begint te werken in de Casa Gualda Winery en Constellations Brands in Spanje, terwijl hij een tweede batch produceert in zijn garage gezien het succes van vorig jaar. Deze keer slaagt hij erin om 100 flessen te produceren onder het merk “Tinácula First Vintage”. Ook deze productie is een succes en loopt zeer snel op. Wie een van deze flessen heeft, heeft een schat.

2017 DE WERELD ROND REIZEN + BOUW WIJNMAKERIJ!
Daniel besluit naar het buitenland te reizen, naar de andere kant van de wereld op het zuidelijk halfrond, om in de maanden februari en maart in twee wijnmakerijen te werken. Hij werkt bij Growers Wine Group en Waikerie in Australië. In maart en april vervolgt hij zijn reisavontuur naar Nieuw-Zeeland waar hij werkt in Kim Krawfors, Bleheim. Eind mei, na vele obstakels en problemen te hebben overwonnen, keert Daniel terug uit Nieuw-Zeeland en begint hij met de bouw van Bodega Las Calzadas en het verzamelen van amforen uit klei. Het wijnbereidingsproces en de gastronomische winkel maken zich op voor de aanstaande druivenoogst. In minder dan 3 maanden is het wijnhuis gebouwd en klaar.

2017 EERSTE VINTAGE
Eind 2017 vindt de eerste vintage van 10 000 TINACULA RED en TINACULA X 2017 plaats. Er wordt 24 uur per dag geproduceerd in de recent gebouwde Bodega Las Calzadas. Tegelijkertijd werkt Daniel in de wijnmakerij Dehesa de Luna in La Roda.

2018 OPENING WINERY
Ze beginnen met de verkoop van hun wijnen van 2017. Ook wordt de wijnmakerij opengesteld om groepen en individuen te ontvangen. Niemand kon toen vermoeden dat ze ook een restaurant zouden openen! Tegen het einde van die lente, op 9 juni 2018, vieren ze de opening van de wijnmakerij in aanwezigheid van familie, vrienden, overheidsinstanties en vele mensen voor wiens hulp ze altijd dankbaar zullen zijn.Zonder eerdere ervaring in de restauratie, op een zomeravond, tijdens een familiereünie, ontstond het idee om voor de zomer een barbecuerestaurant in de open lucht te beginnen. Zo gezegd, zo gedaan! Ze kochten al het materiaal, pasten en verbeterden de keuken en badkamer en de wijnmakerij werd ineens een openluchtrestaurant. Kort daarna waren ze in de nabijgelegen dorpen al bekend voor hun tomaten van eigen bodem, barbecues en TINACULA-wijnen. Aan het einde van 2018  wordt de tweede vintage geproduceerd in Bodega Las Calzadas. Deze keer verhogen ze de productie tot 20.000 flessen en krijgen ze de ecologische certificering.
De eerste buitenlandse bezoekers beginnen te komen.

2019 DE WIJNMAKERIJ TOT OP HEDEN
Tijdens de lente en zomer van 2019 is er een constante stroom van mensen die hun komen bezoeken, hebben ze nieuwe jaargangen geproduceerd en opent het openluchtrestaurant ook in de zomer met nog meer gasten dan het voorgaande jaar.
De merknaam Tinácula begint te consolideren en bekend te worden bij Spaanse distributeurs.
Bovendien beginnen veel oenologen uit La Rioja, Ribera del Duero, Galicië, Sevilla en Cataluña hun wijnmakerij te bezoeken om meer te weten te komen over het gebruik van oude amforen van klei.

Ze produceren hun derde vintage met frissere en evenwichtigere wijnen. Het wijnhuis heeft een maximale capaciteit van 25.000 flessen per jaar.
De eerste importeurs beginnen te komen en het wijnhuis begint wijn te verkopen aan China, de Verenigde Staten, België en Finland. Wij  zijn de eerste die hun wijnen aanbieden in België!

Terug naar nieuwsberichten