wijnhuisverlinden.be

Wijndomeinen - Bodegas Luzón

Bodegas Luzón is een van de belangrijkste producenten en exporteurs van kwaliteitswijnen uit de DO Jumilla. Het is één van de meest historische wijnmakerijen, die wijn produceert sinds het einde van de 19e eeuw. Om bij de oorsprong te komen, moeten we teruggaan naar het jaar 1841. Don José de Molina, commandant van de Koninklijke Legers gestationeerd in de Spaanse kolonie Manilla (Filipijnen), besluit terug te keren naar zijn thuisland Jumilla. Het is dan dat hij zijn land doopt als “Finca Luzón”, ter ere van het eiland waar hij zoveel tijd doorbracht.  Deze boerderij werd opgericht voor zijn oudste dochter Ana Josefa de Molina, die tot de jaren 80 van de 20e eeuw zou blijven. We bevinden ons dan in een van de oudste wijnmakerijen in het Jumilla-gebied en bovendien werd het vanaf zijn oorsprong en voor een groot deel van zijn geschiedenis gerund door vrouwen. Bodegas Luzón maakt moderne wijnen met veel fruit en weelderig, gedoseerd houtgebruik. Het zijn genereuze, robuuste wijnen waar zowel de wijnkenner als de gewone wijndrinker plezier uit haalt.

De wijnstreek Jumilla ligt in het zuidoosten van Spanje, ten noorden van de regio Murcia. Het klimaat is continentaal, beïnvloed door de nabijgelegen Middellandse Zee met warme dagen, regen die niet oploopt tot 300 liter per vierkante meter en koele nachten. Het resultaat is een ruw klimaat. Een bodem met een grove structuur met veel kalksteen en waardoor kleine trossen kunnen worden verkregen, met een goede suikerconcentratie, een uitstekende zuurtegraad en een dikkere schil.

De wijngaarden
Een goede wijn begint niet in de kelder, maar in de wijnstok, in de wijnbouw en de verzorging ervan. Bij Bodegas Luzón beheren ze zo’n 1.200 hectare wijngaarden, zowel eigendom van, als beheerd door boeren. De belangrijkste variëteit die je in hun wijngaarden kunt vinden, is natuurlijk de Monastrell, een druif die zo kenmerkend is voor de regio en die als basis dient voor veel van hun wijnen.

De Altos de Luzón-kamer
Een van de belangrijkste ruimtes van hun wijnmakerij is zonder twijfel de Altos de Luzón-kamer. Hier begint het proces van het maken van wijn. In dit geval een van hun meest emblematische wijnen, Altos de Luzón, samen met de Alma de Luzón en Por Ti. Ze voeren wat we noemen de “Triple selection” uit: wijngaardselectie, boerenselectie tijdens de handmatige oogst en tafelselectie.
Het proces begint, na aankomst van de druif, met opslag in onze koelkamers om ongewenste spontane gisting te voorkomen. Vervolgens worden de druiven op de selectietafel gegoten, waar de beste trossen worden geselecteerd. Deze gaan naar de ontstemmer, waar de druiven van hun stengels worden gescheiden. Zodra dit proces is uitgevoerd, gaan de druiven rechtstreeks de gistingstanks in. Elke druivensoort die Altos de Luzón, Alma de Luzón of Por Ti vormt, wordt afzonderlijk gefermenteerd om de kenmerken en expressietonen van elke variëteit te behouden.
Na de alcoholische gisting wordt de wijn overgeheveld om de wijn uit de tanks te halen waar hij gegist is en dus naar een andere tank te brengen waar hij de tweede gisting, de malolactische gisting, zal uitvoeren. De tijd is gekomen om te beslissen welke wijn direct wordt gebotteld als jonge of vintage wijn en welke andere wijnen het vermogen hebben om het verstrijken van de tijd en rust in de in de vaten die de veroudering uitvoeren.

De vaten
Voor de productie van verschillende van hun wijnen is het vat een fundamenteel onderdeel. Het hout laat de langzame doorgang van zuurstof toe, wat een milde oxidatie ervan veroorzaakt, de structuur wijzigt en de kleur en smaak verandert. De verouderingskamers zijn ondergronds om het hele jaar door een vrijwel constante temperatuur en vochtigheid te behouden. In totaal hebben ze een capaciteit van 4.500 vaten, Franse en Amerikaanse eikenvaten. De reden waarom ze twee soorten vaten hebben, is omdat de verschillende houtsoorten verschillende nuances geven aan de wijnen die erin worden gerijpt. Voor elke wijn kiest de wijnmaker, afhankelijk van het fruit en de structuur, het type eik, de mate van roosteren en de duur van het rijpen. In deze periode krijgen de wijnen rondheid, verfijning en harmonisatie. Zodra het zijn optimale moment heeft bereikt, wordt het gebotteld.

Het heiligdom
Para Bodegas Luzón is een plaats van aanbidding en geschiedenis. Een van de meest prominente plekken in hun wijnmakerij. Hier slaan ze alle jaargangen sinds 2001 op. Hier spelen temperatuur en vochtigheid een bepalende factor zodat ze elk van de wijnen die ze in hun recente geschiedenis hebben gecreëerd op een optimale manier kunnen bewaren. Deze flessen worden in hun nissen bewaard om toekomstige generaties te herinneren aan de geschiedenis van de wijnmakerij en aan degenen die elk van de wijnen hebben gemaakt en tot stand hebben gebracht. Daarnaast is het ook belangrijk voor verticale proeverijen, waardoor wijnmakers bepaalde nuances kunnen corrigeren of nastreven.

De Kathedraal
De kathedraal is het oorspronkelijke gebied waar de wijn werd gemaakt in de oorsprong van de wijnmakerij. Op het dak zijn nog de gaten te zien waardoor de druiven ooit werden gelost om het fermentatieproces uit te voeren. Hiervoor werd deze kamer tot de top gevuld met druiven. Gelukkig heeft de technologie de oenologie bereikt en is het hele proces van het maken van wijn veel eenvoudiger.