wijnhuisverlinden.be

Wijndomeinen - Chateau de Manissy

Château de Manissy komt al in de geschriften voor in de 17e eeuw en was destijds eigendom van de familie Lafarge. Omdat er in die familie geen opvolger was om het domein voort te zetten werd het geschonken aan de kerk. Het waren die kerkbroeders die de wijngaarden aanplantten in Tavel en begin 20ste eeuw werd hun eerste oogst binnengehaald. Omdat het kerkgenootschap zelf inmiddels ook op hoge leeftijd was gekomen werd in 2003 het wijngaard management overgedragen aan Florian André, een jonge wijnmaker uit Tavel.
Florian, 7e generatie in de wijnfamilie, begon direct met de ‘conversie’ naar biologische teelt. Hij volgde universitaire opleidingen in zowel Orange als in Beaune. In de Bourgogne liep hij stage bij het befaamde Domaine Armand Rousseau in Gevrey-Chambertin. Daarnaast volgde hij stage opleidingen in Bordeaux. Daar werkte hij bij de beroemde Lurton familie in Margaux, eigenaren van de Grand Cru kastelen Brane Cantenac, Dufort Vivens en Ferrière. Al op deze top kastelen werken duurzaam en in veel gevallen inmiddels ook biodynamisch. Anno 2021 zijn alle wijngaarden van Château de Manissy overgezet op biodynamische cultuur en zijn nu ook biologisch-dynamisch gecertificeerd (Demeter).

Florian André:

Ons doel is om een ​​reeks kwaliteitswijnen te maken om het karakter van ons terroir tot uitdrukking te brengen en tegelijkertijd onze impact op het milieu te minimaliseren. Wijnmaker Florian André legt uit: “Onze klanten verdienen wijnen van goede kwaliteit die veilig zijn om te drinken. Bovendien zijn we de belangrijkste consumenten van onze eigen wijnen.” Dus wat betekent dit in de praktijk?

In de wijngaard
We mijden het gebruik van chemische middelen van welke aard dan ook, inclusief chemische meststoffen, pesticiden en onkruidverdelgers. In plaats daarvan behandelen we onze wijnstokken waar nodig met koper- en zwavelproducten, in de laagst mogelijke concentraties om vervuiling van de bodem te voorkomen. We richten ons meer op upstream-praktijken en doen ons best om zo goed mogelijk te anticiperen op eventuele behandelingen; wij geven liever preventieve dan curatieve zorg. Onkruid wordt met mechanische middelen bestreden, met name door grondbewerking.

In de wijnmakerij
We vermijden ook chemische inputs in het wijnbereidingsproces. Wijnen worden beschermd door een stikstofdeken, waardoor de behoefte aan sulfieten aanzienlijk wordt verminderd.

Streek

De meest bekende, zo niet beroemde wijn uit de Rhône is zonder twijfel Châteauneuf-du-Pape. De wijngaarden liggen in de directe omgeving van de stad Avignon, waar ooit een Pauselijk kasteel was. Flessen van deze vaak robuuste wijn dragen dan ook doorgaans een Pauselijk wapen.
Dit deel van de Rhône vallei is het meest brede deel. Waar de rivier even noordelijk (Condrieu, Côte Rotie) relatief smal is met zeer steile hellingen, is er in het zuidelijkste deel juist het tegenovergestelde zichtbaar. De rivier vormt daar een delta, het is breed en vlak. De bodem is er bezaaid met grote rondgesleten kiezel, aangevoerd door de rivier, ‘Galets’ genaamd. Deze metersdikke laag kiezel zie je sterk terug in de omgeving van Tavel, maar beslist ook rond Avignon. De zon brandt er fel waardoor de stenen overdag warmte opslaan om die ‘s avonds weer af te staan. In de koelte van de avond is het curieus om de warmte uit de grond te voelen komen. Behalve kiezel is er ook zandhoudende grond en kalkhoudende klei. De ‘witte gronden’ (steenhoudende zandgronden met kalk) van Lauze bezitten een zeer hoog kalkgehalte en worden ‘Terres Blanches” genoemd.